Lansare de carte dedicată Eroului Martir al revoluției Sorin Leia

Sorin Leia

Aniversarea a 25 de ani de la revoluția anticomunistă a fost marcată la Făget, în data de 19 decembrie 2014,  prin lansarea cărții SORIN LEIA EROUL MARTIR DE PE TREPTELE CATEDRALEI, scrisă de Prof.Dr. Dumitru Tomoni.

Sorin Leia este eroul revoluției care a fluturat pentru prima dată în data de 18 Decembrie 1989 tricolorul cu stema Republicii Socialiste România decupată din el.

În data de 18 decembrie 1989, până în jurul orei 16:00, manifestația de pe treptele catedralei era cufundată în tăcere, grupurile de oameni având în mâini lumânări, ca oamgiu pentru eroi căzuți cu o zi înainte. Momentul în care Sorin Leia va scoate steagul și va începe să-l fluture strigând Deșteaptă-te române! “va pune imediat în mișcare atât grupul de protestatari cât și forțele de ordine” potrivit autorului. Acest fapt îl și face principală țintă a forțelor de represiune comunistă fiind împușcat în cap.

Descrierea tragicului eveniment a fost făcută de autorul cărții Dumitru Tomoni și în cadrul emisiunii Antena 3 din data de 22 decemrie 2014, secvență care poate fi umărită pe acest link.

Una din principalele teze ale cărții este demontarea poveștii privitoare la închiderea ușilor catedarlei în ziua de 18 decembrie 1989, în momentul deschiderii focului asupra demonstranților. Inclusiv moartea lui Sorin Leia în interiorul catedarlei la câteva minute după ce este împușcat fiind un fapt cert al falsității acestei teorii cu privire la închiderea ușilor catedralei.

În memoria Eroului Martir Sorin Leia, în zona Făgetului, de unde își are originea, s-au întreprins și alte acțiuni comemorative pentru păstrarea vie a jertfei sale pentru libertate.

Astfel, în primul număr al ziarului Făgețeanul, tipărit în decembrie 1994 și dedicat aniversării a 40 de ani de la înființarea liceului “Traian Vuia” Făget, profesor Olga Brașovan a evocat jertfa și simbolul fostului elev în clasa a VIII-a a școlii făgețene.

Profesoara Mărioara Ceaușescu l-a integrat pe Sorin Leia în rândul eroilor din comuna Margina, într-un fotomontaj prezentat în holul școlii Margina în anul 2001, școală în care Sorin Leia a urmat clasele a IX-a și a X-a și a intodus un medalion “Sorin Leia” în cartea “Amintiri…care dor” publicată la Editura Dacia Europa Nova din Lugoj.

În decembrie 2001 se dezvelește în curtea Liceului “Traian Vuia din Făget” o placă comemorativă în memoria eroului Sorin Leia. Ulterior în fiecare an, în decembrie, Sorin Leia a fost evocat și omagiat, la Făget, în prezența unor revoluționari sau profesori universitari de prestigiu.

Îa anul 2010 Școala cu clasele I-VIII din Tomești preia numele eroului Sorin Leia. La Tomești Sorin Leia a parcurs clasele de școală I-VII.

Comemorarea celor 25 de la revoluție în data de 19 decembrie 2014 la Făget a avut ca invitat special pe domnul Gino Rado, vicepreședinte al Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara.

WP_001138

Leave a comment