FeSTMar

150px-Sorin_TitelFestivalul de literatură și arte “Sorin Titel”

Margina [FeSTMar] 2017

 

Este un festival regional, aflat la a doua ediţie, dedicat scriitorului Sorin Titel. Se desfășoară în localitatea Margina, locul de naștere al autorului și spațiu principal al literaturii titeliene, în data de 2 septembrie 2017.

Programul festivalului:

Sâmbătă 2 septembrie 2017

– ora 11:00 ateliere pictură în livada Fermei KPi

– ora 16:00 vernisaj expoziție de pictură și prezentarea reprezentațiilor muzicale și de teatru în cadrul spectacolului de la Căminul Cultural Margina

– ora 18:00 decernarea trofeelor festivalului pentru secțiunile teatru, muzică și pictură

– orele 18:30 – 20:00 seminar – cenaclu literar și decernarea trofeelor festivalului pentru secțiunea literatură

Participanții la FeSTMar 2017

La spectacolul de muzică, dans și actorie o prezență specială va fi reprezentată de copii de la Societatea Cultural-Artistică “Mihai Eminescu” din Coștei, Serbia, care vor prezenta dansuri populare, interpretare vocală “Fetele de la Coștei” și un interpret instrumental la clarinet.

Ansamblul Făgețeana va fi prezent prin dansuri populare – grupa mică copii, grup vocal de fete, si interpreții vocali Alexandra Lazăr, Denisa și Dorinel Gavriluț Pârvoni.

Și la ediția 2017 ne bucurăm de prezența grupului de chitară și voce BegArt Junior Club din Timișoara și de gazdele principale Școala Gimnazială “Sorin Titel” din Margina cu moment mixt de dansuri populare și scene titeliene plus poezie în grai.

La secțiunea de pictură, care se va desfășura în prima parte a zilei, vom avea reprezentanți de la Școala Gimnazială nr. 7 “Sfânta Maria” Timișoara, Liceul de Arte Plastice din Timișoara și Școala Gimnazială “Sorin Titel” din Margina.

Secțiunea literară din anul 2017 se va concentra asupra romanului “Disco Titanic” al scriitorului Radu Pavel Gheo. Publicat în 2016, la Polirom, Disco Titanic este un roman cu o poveste fascinantă din spaţiul bănăţean în care se regăsesc temele existenţiale majore ale generaţiei de 40 – 50 de ani central-est europene cu particularităţile Banatului şi ale tumultosului spaţiu fost yugoslav. Invitați speciali sunt autorul romanului Radu Pavel Gheo dar și poeta Manolita Dragomir-Filimonescu care ne va oferi o lectură din propria poezie.

Evenimentul este deschis publicului larg, așteptând cu mare drag pe oricine dorește să fie spectator al activităților noastre.

Regulament pentru participanții activi la FeSTMar 2017:

FeSTMar este deschis persoanelor, grupurilor de persoane sau organizații interesate de literatura și arta banatului.

Ediţia 2017 a festivalulului este organizată în patru secțiuni:

1. Secțiunea literatură este deschisă tuturor vârstelor și tuturor formelor de creație literară, cu condiția ca în cadrul subiectului să se regăsească oameni, locuri sau evenimente din Banat. Textele se vor trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 31 august 2017.

2. Secțiunea de teatru este dechisă tuturor formelor de actorie, de la recital de poezie (inclusiv în grai bănățean), texte lectură sau scenete de teatru, dar toate cu o durată maximă de 10 minute. Participanți pot fi copii individual, grupuri informale, organizații, școli. Vârsta maximă a participanților la această secțiune este 18 ani. Intenția de participare însoțită de o descriere a actului artistic se va trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 30 iunie 2017.

3. Secțiunea de muzică şi dans este deschisă atât participărilor individuale cât și celor de grup. Participanți pot fi copii individual, grupuri informale, organizații, școli. Vârsta maximă a participanților la această secțiune este 18 ani. Intenția de participare însoțită de o înregistrare în format mp3 a pieselor propuse a fi interpretate în cadrul festivalului  se va trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 30 iunie 2017.

4. Secțiunea de pictură este deschisă atât participărilor individuale cât și celor de grup. Participanți pot fi copii individual, grupuri informale, organizații, școli. Vârsta maximă a participanților la această secțiune este 18 ani. Intenția de participare însoțită de imagini a unui număr de minim 3 lucrări se va trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 30 iunie 2017. Lucrările care se vor expune și vor concura pentru trofeu vor fi doar cele realizate în cursul atelierelor din cadrul festivalului.

În cadrul fiecărei secțiuni se vor acorda trofeele de excelență “Mărul de Aur”.

Organizator: Asociația ECOTOPIA România

Parteneri:

 • Primăria și Consiliul Local Margina
 • Școala “Sorin Titel” Margina

Susținători: Ferma KPi, GreenForest

150px-Sorin_TitelFestivalul de literatură și arte “Sorin Titel” M5

Margina [FeSTMar] 2015

Este un festival regional, dedicat scriitorului Sorin Titel, care se desfășoară în zona Făget – Margina, locul de naștere al autorului și spațiu principal al literaturii titeliene, în perioada 12-13 septembrie 2015. Anul 2015 marchează aniverasarea a 80 de ani de la naștere și 30 de ani de la moartea scritorului.

FeSTMar este deschis persoanelor, grupurilor de persoane sau organizații interesate de literatura și arta banatului, dar se adresează cu precădere copiilor și mediului intelectual – cultural bănățean. Festivalul promovează literatura, opera scriitorului Sorin Titel, unul dintre cei mai importanți reprezentanți români în literatura spațiului central european (Mitteleuropa) dar și artele spectacolului și artele plastice pentru copii. Sorin Titel a fost el însuși implicat în artele spectacolui, pasionat de muzică, teatru și arte plastice, iar tatăl său Iosif Titel a fost implicat în inițerea trupelor de teatru de La Marginea Banatului în anii treizeci ai secolului trecut.

Festivalul este organizat în patru secțiuni:

1. Secțiunea literatură este deschisă tuturor vârstelor și tuturor formelor de creație literară, cu condiția ca în cadrul subiectului să se regăsească oameni, locuri sau evenimente din Banat. Textele se vor trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 31 august 2015. Coordonarea secțiunii de literatură va fi asigurată de scriitorul Prof.Dr. Daniel Vighi.

2. Secțiunea de teatru este dechisă tuturor formelor de actorie, de la recital de poezie (inclusiv în grai bănățean), texte lectură sau scenete de teatru, dar toate cu o durată maximă de 10 minute. Participanți pot fi copii individual, grupuri informale, organizații, școli. Vârsta maximă a participanților la această secțiune este 18 ani. Intenția de participare însoțită de o descriere a actului artistic se va trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 15 iunie 2015. Se vor puncta în special interpretările care au la bază literatura lui Sorin Titel. Secțiunea de teatru este coordonată de actorul și regizorul Eva Labadi.

3. Secțiunea de muzică este deschisă atât participărilor individuale cât și celor de grup. Participanți pot fi copii individual, grupuri informale, organizații, școli. Vârsta maximă a participanților la această secțiune este 18 ani. Intenția de participare însoțită de o înregistrare în format mp3 a pieselor propuse a fi interpretate în cadrul festivalului  se va trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 15 iunie 2015. Secțiunea de muzică este coordonată de Prof. Ion Mătăsaru.

4. Secțiunea de pictură este deschisă atât participărilor individuale cât și celor de grup. Participanți pot fi copii individual, grupuri informale, organizații, școli. Vârsta maximă a participanților la această secțiune este 18 ani. Intenția de participare însoțită de imagini a unui număr de minim 3 lucrări se va trimite pe adresa de e-mail: scapotescu@gmail.com până cel târziu la data de 15 iunie 2015. Lucrările care se vor expune și vor concura pentru trofeu vor fi doar cele realizate în cursul atelierelor din cadrul festivalului. Secțiunea de pictură este coordonată de Prof.Dr. Dana Mercea.

În cadrul fiecărei secțiuni se vor acorda trofeele de excelență “Mărul de Aur”.

Participanții selectați din alte zone vor beneficia de cazare la căsuțele de la Valea lui Liman și masă gratuită pe perioada festivalului.

Reprezentanții instituțiilor și organizațiilor partenere au asigurată participarea directă la Festival, neavând nevoie de prezentarea și transmiterea materialelor de calificare.

Programul festivalului:

I. Sâmbătă 12 septembrie 2015

– ora 15:00 vizită Muzeul “Traian Vuia” din localitatea Traian Vuia

– ora 16:00 vizită Muzeul de Istorie, Etnografie și Folclor Făget

– ora 17:00 sesiunea 1 de ateliere tematice pe cele 4 secțiuni

– ora 19:00 atelier Păpuşile Bunicilor cu Gayana’s handmade

– ora 20:00 petrecere de socializare liberă şi cină la foc de tabără

II. Duminică 13 septembrie 2015

– ora 8:00 mic dejun

– ora 9:00 – 10:00 emisiunea Piti Show de la Radio Timișoara în direct din cadrul festivalului

– ora 11:00 sesiunea 2 de ateliere tematice pe cele 4 secțiuni plus atelier de gătit sănătos pentru adulți, întreținut de Dana Baciu, manager restaurant BIOFresh

– ora 13:00 atelier Păpuşile Bunicilor cu Gayana’s handmade

– ora 14:00 prânz

– ora 16:00 vernisaj expoziție de pictură și prezentarea reprezentaților muzicale și de teatru în cadrul spectacolului de la Căminul Cultural Margina

– ora 18:00 decernarea trofeelor festivalului pentru secțiunile teatru, muzică și pictură

– orele 18:30 – 20:00 seminar – cenaclu literar și decernarea trofeelor festivalului pentru secțiunea literatură

Organizatori: Asociația Culturală “DUN’Art”, Asociația ECOTOPIA România şi Compania Phantasia, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Parteneri:

 • Primăria și Consiliul Local Margina
 • Biblioteca Județeană Timiș
 • Școala “Sorin Titel” Margina
 • Asociația ARIERGARDA Timișoara
 • Liceul “Traian Vuia” Făget
 • Școala “Sorin Leia” Tomești
 • Liceul de Arte Plastice din Timișoara
 • Școala Gimnazială nr.7 “Sfânta Maria” Timișoara
 • Atelierele de arta spectacolului BegArt Juniior Club din Timișoara
 • Atelierul de pictură pentru copii DUN’Art Timișoara
 • Clubul copiilor din Breazova
 • Trupa Piti Show – Radio Timișoara
 • Gayana’s handmade

Alți susținători: Ferma KPi, GreenForest, Complex Turistic Valea lui Liman, 

Fundaţia Judeţeană prntru Tineret Timiş, Restaurant BIOFresh, Genuine Advertising, Digitex, ASAT Jivu, Aquatim

Sustinatori

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s